Formentérská kuchyně

Kuchyně Formentery je typicky středomořská, velmi jednoduchá a podobná jako ta na sousední Ibize. Základem jsou suroviny, které jsou na ostrově dostupné, nejčastěji pocházejí přímo od místních farmářů a tím je zaručena jejich čerstvost. Patří mezi ně ovoce, zelenina, olivy a olivový olej, víno z formenterských vinic, domácí marmelády, koření, kozí i ovčí sýry, tymiánový a rozmarýnový med, vepřové, skopové i králičí maso, tradiční uzeniny a samozřejmě ryby a mořské plody.

Dary moře se na Formenteře připravují na všechny možné způsoby, na jídelních lístcích naleznete různé druhy ryb v mnoha úpravách, jednoduše grilované, pečené, smažené, dušené a v nabídce nechybí ani rybí polévka či polévka z mořských plodů.

Pod katalánským názvem „Peix Sec“ se ukrývají také ryby, tentokrát ale sušené. Vykuchané a očištěné se naporcují, nasolí, poté se sůl opláchne a ryby se suší na speciálních dřevěných sušácích, tzv. parreres, přímo na slunci a čerstvém vzduchu. Sušené ryby „peix sec“ jsou základem pro místní specialitu, kterou je selský salát nazývaný „Ensalada pagesa“, do něhož se přidávají ještě další ingredience, např. lilky, červená paprika, vařené brambory a nezbytný olivový olej.

Po celé generace se na Formenteře vaří i jídla tzv. „z jednoho hrnce“. Hledejte je pod názvem „Sofrit Pagès“ Jejich příprava je tak jednoduchá a přitom chutnají výborně. V hrnci se dusí většinou hned několik druhů masa a zeleniny naráz a vše je dochuceno nezbytnou dávkou toho správného koření (hodně se používá česnek, šafrán a skořice). Setkat se můžete i s variantou z ryb a mořských plodů. Do klasické masové verze se přidávají i zabijačkové pochoutky, vepřové klobásky „Sobrasada“, ochucené mletou paprikou a jelítka „Botifarró“.

Baleárská obdoba pizzy, to je koláč , který se jmenuje „Coca“. Obloha koláče je různá, zde na Formenteře se setkáte například s variantou „Coca de pebrera amb peix sec“, v níž dominuje paprika a jak jinak než sušené ryby, nakládané v olivovém oleji a mořské soli.
Mezi typické sladké dezerty patří smažené koblížky „Bunyols“ (podávané s cukrem a různými druhy marmelád), smažené pečivo zvané „Orelletes“ (ve tvaru oušek), sýrový koláč „Flaó“, pudinkový dort „Greixonera“ a „Ensaimada“ – šnek z kynutého těsta. Za ochutnání stojí i „Xereques“, rozpůlené fíky, sušené na slunci a okořeněné tymiánem a fenyklem.

A nakonec nesmíme zapomenout na to nejdůležitější, bez čeho se žádný kuchař při vaření neobejde. A to je mořská sůl – „Sal“, surovina, která byla po celá staletí cenným vývozním artiklem a zdrojem obživy pro obyvatele obou Pityuských ostrovů, Formentery a Ibizy. Dodnes jsou na ostrovech solné pánve – saliny, ze kterých se sůl získává díky přirozenému odpařování mořské vody. Krystalky soli z Formentery a Ibizy jsou tak kvalitní, že si získávají stále větší popularitu mezi gurmány celého světa. Poslední dobu se už sůl pro kuchyňské použití neprodává jen v tuhém skupenství, ale hitem se stala tzv. tekutá sůl „Sal Líquida de Formentera“, která je pro lidský organismus lépe stravitelná. Formenterskou sůl obsahují i bramborové lupínky (patatas fritas) Marinas. Sůl, ať už v jakékoliv formě, může být i dobrým tipem na suvenýr či dárek z dovolené na Formenteře.

Bon profit! Dobrou chuť!